
No.7805             Question Branch 

Notices of Questions 
 

Attention of the Members is invited to the following paragraph in the “Handbook for 
Members”:- 

 
“10(2) (xii) Notices of questions should be clear, self-contained and complete. Questions which 
are illegible are liable to be returned to the members. Proper names wherever occurring in the 
text of questions may be written in block letters.” 
 
 

Sometimes notices of questions tabled by the Members are illegible or typed/handwritten 
on a separate sheet of paper and stapled/pasted on the prescribed/printed form. Such notices 
which are not in order are returned to the Members. 

 
Members are, therefore, requested kindly to have the notices typed or neatly written on 

the printed proforma itself. Every notice of question which is tabled on the printed form 
should be signed in ink by the Member. Members are requested kindly to indicate their names in 
CAPITAL LETTERS and the IC Number at appropriate place in the notices tabled by them. 

________  
 

No. 7806             Question Branch 
Notice Period and Number of Questions 

 
Members are informed that in accordance with Rule 33 of “Rules of Procedure and 

Conduct of Business in Lok Sabha” fifteen clear days have been prescribed for tabling notices of 
Questions. Further, according to latest Direction 10-B by the Speaker, Lok Sabha, a Member is 
permitted to table not more than five notices of Questions, for a given date. Members are 
requested to indicate the Order of Preference at the appropriate place, in the Question proforma 
including online notices. 

 
 Members are requested not to table more than 5 notices for a particular date. 

_______ 
 
No. 7807             Question Branch 

Addressing of Notices of Questions 
 

It has been observed that sometimes Members raise two or more different and unrelated 
subjects, involving more than one Ministry/Department in one notice of question. This causes 
administrative inconvenience to the Ministry/Department. Accordingly, Members are requested 
to address their notices of questions appropriately to one Ministry/Department only. 

_______ 
 
 
 
 
 




